kaldata.comДенят на изтощаването на Земята е печален празник. Това е денят,

...
kaldata.comДенят на изтощаването на Земята е печален празник. Това е денят,
Коментари Харесай

Човечеството изчерпи всички възобновяеми ресурси на планетата за тази година

kaldata.com

Денят на изтощаването на Земята  е скръбен празник. Това е денят, след който планетата повече не може да компенсира потреблението на запаси. Този ден последователно се реалокира от 29 декември 1970 година към края на юли. Експертите твърдят, че точно в този момент са почнали да се появяват действителни софтуерни решения за връщане на тази дата към началото на зимата, с цел да се избави и запази Земята за бъдещите генерации.

Организацията Global Footprint Network прави мониторинг на въздействието на човечеството върху екологията. Всяка година логаритмите на Global Footprint Network пресмятат изчерпването на земните запаси и показват деня, когато хората са употребявали повече храна, вода, гори и въглеводороди, в сравнение с планетата може да компенсира за една година. За 2019 година денят настъпи днес, 29 юли. Аналитиците на Fast Company смятат, че това не е чак толкоз неприятно, тъй като предходната година това се случи на същата дата.

Денят на изтощаването на Земята ( Earth Overshoot Day ) се чества от 1970 година, когато той се падна на 29 декември. Преди двадесет години – през 1999 година този ден бе към този момент на 29 септември. Това провокира угриженост, тъй като за дълготрайна непоклатимост, ресурсите би трябвало да стигнат за една година. Но от този момент датата стартира да се доближава все по-близо до лятото.

Основателят на GFN Матис Вакернагел акцентира, че човечеството към този момент разполага с нужните технологии, с цел да пречупи тази наклонност без да се нанесе щета на стандарта на живот.

Алгоритмите за пресмятането на „ Деня на изтощението “ демонстрират, че най-голямо въздействие върху екологичния недостиг има намаляването потреблението на изкопаеми горива. Пресмятанията демонстрират, че намаляването на изхвърлянето на въглероден диоксид на половина ще реалокира тази дата с три месеца по-близо до зимата.

И още, в случай че 100% от постройките и промишлената инфраструктура използваха модерни решения с възобновими източници на сила и по-ниска консумация, Денят на изтощението би се върнал с 21 дни обратно.

Същото въздействие може да окаже всеки от нас, в случай че промени някои свои привички.

Персоналният превоз е причина за 17% от изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Ако всеки от нас би предпочел да употребява велосипед, то Земята би получила 11,5 дни до настъпването на Деня на изтощението.

Тази година бе обърнато внимание на различен малко чудноват аспект – намаляването броя на хората. Вакернагел е бранител на равни права на дамите и мъжете, както и на повишението на равнището на образованието. Разнообразните статистики ясно демонстрират, че в обществата, в които дамите имат еднакъв достъп до образованието и професионалния напредък, раждаемостта е по-ниска.

Наскоро швейцарски учени заявиха, че световното стопляне ще окаже въздействие на образа на градовете. Според техните пресмятания, към 2050 година столиците условно ще се реалокират с 1000 километра на юг. Климатът в Лондон ще стане като в Мадрид, а в Москва – като в София. На кой град ще стартира да наподобява София не се показва

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР